Machteloos aan de zijlijn

Politiek financieel nieuws – In het buitenland snappen ze er niks van. De PVV heeft na de verkiezingen, met een groei van 5, nu 20 zetels bemachtigd maar krijgt nog altijd geen stoelpoot tussen de deur bij de formatiebesprekingen. Geert en kornuiten worden door de andere partijen volstrekt genegeerd. In Amerika ging het er vorig jaar november nog extremer baan toe. De republikeinen wonnen deze ronde de verkiezingen en bonjourden met stevige rechterhand de democraten eruit. In de States hanteren ze dan ook een ander politiek model; alles of niets. In Nederland worden coalities gevormd; van alles een beetje. Al gaat die vlieger voor Wilders niet op. Zijn partij lijkt onzichtbaar voor de formatie besprekingen. Maar stel dat de PVV wel kans zou maken op deelname aan de regering? Zou dat effect hebben op de aandelenmarkt? Zeer waarschijnlijk niet.

 

Boel in Amerika op barsten dankzij Trump

Voor ons is het allang geen nieuws meer dat Geert Wilders de rug toegekeerd wordt door Rutte en zijn partij. Onze Minister President heeft er nooit doekjes om gewonden. Hij was, en is nog altijd, heel duidelijk; met Wilders samenwerken zit er absoluut niet in. Maar nu in het laatste nieuws blijkt dat de formatiebesprekingen muurvast zitten komt Wilders weer uit zijn hoekje en eist dat Rutte hem alsnog betrekt in het vervolg van de formatie besprekingen. Maar die kans is erg klein. Voorafgaand aan de verkiezingen werd druk gespeculeerd over een mogelijke triomf door de PVV en welke invloed dat zou kunnen hebben gehad op de verkiezingen in Frankrijk, twee maanden later. Maar de winst voor Wilders was magertjes. En even later zegevierde links in Frankrijk. Europa, en de rest van de wereld, kon weer rustig ademhalen. De beurzen deden dat ook.  In Amerika echter houden de beurzen hun adem juist in. Daar lijkt de boel op barsten te staan. Dankzij meneer Trump.

 

1-minuut-kennistest; ben jij een gokker of belegger?

Amerikaanse aandelen dalen met 11% bij aftreden Trump

Wilders in de regering? Het lijkt er in het geheel niet op dat dit gaat gebeuren, maar het kan nog alle kanten op.  Het zou overal ter wereld in elk geval dik in het nieuws zijn. Maar waarschijnlijk hoeven we ons over de AEX, en alle andere Nederlandse fondsen, niet echt veel zorgen te maken. Wie er ook premier wordt en welk partij de nieuwe Minister president ook zal gaan leveren, het zal minimaal tot geen effect hebben op Nederland BV. In Amerika ligt dat, wederom,  heel anders. Nu het dagelijkse nieuws laat zien dat Trump verwikkeld lijkt te zijn in verschillende schandalen, groeit de kans dat hij zal worden afgezet per dag. Momenteel is die kans zelfs gestegen tot 55%.  Mocht het echt zover komen zal dit een enorm effect gaan hebben op de beurzen wereldwijd, en dan vooral op de aandelen van Amerikaanse ondernemingen. Minus 11%.  De prijs van goud daarentegen zal naar verwachting in zo’n situatie met 14% stijgen.

 

Hoe kan het nu dat de politieke ontwikkelingen in ons land minimaal tot geen effect hebben op de beurs maar dat Trump zo ontzettend veel invloed heeft op de koersen van aandelen in Amerika, en zelfs daarbuiten? En hoe kan het dat de prijs van goud in dat geval juist gaat stijgen? Dat lees je in het EDoc; De immense invloed van Trump op Amerikaanse aandelen,  verklaard.

 

 

Tags: