Olieprijs steeds gevoeliger

Olie werd vroeger ook wel het zwarte goud genoemd. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat olie haar ooit zo glorieuze gulden glans aan het verliezen is. We zagen dit de afgelopen week toen de olieprijs behoorlijk lager uitkwam dan analisten hadden voorzien. Echt verrassend is dat natuurlijk niet want de olieprijs is de laatste jaren alsmaar gevoeliger geworden. Dat komt met name door de wereldwijd afnemende vraag – behalve door China, daar stijgt de vraag nog altijd – en de duurzame weg die veel landen zijn ingeslagen. Daarnaast speelt het winnen van schaliegas door de VS en het filteren van olie uit de Canadese teerzanden een belangrijke rol.

 

Olieproducerende grootmachten nerveus

Na de financiële crisis van 2008/2009 heeft de olieprijs, na een enorme duikvlucht tot waarden die vergelijkbaar zijn met die van nu, jarenlang ergens tussen de 75 en 113 dollar bewogen. Tot de zomer van 2014. Dat was het startpunt van een definitief dalende olieprijs. In 2016 werd de 30 dollar aangetikt en dit zorgde wereldwijd voor zenuwachtige investeerders en zelfs nagelbijtende grootmachten zoals Saoedi Arabië, Rusland en Venezuela. Landen die voor een groot deel afhankelijk zijn van de verkoop van olie. Landen waar nu weer knarsetandend wordt gezocht naar oplossingen om de olieprijs niet veel verder te laten vallen. Maar dat lijkt onmogelijk.

 

Van financiële crisis naar energietransitie

Op het hoogtepunt van de financiële crisis was een vat ruwe olie dermate duur geworden dat landen als de VS en Canada besloten om kostbare technieken voor het winnen van olie alsnog toe te gaan passen. Er kwam hierdoor meer olie op de markt, en daar hield het niet op. In de tussentijd wandelden we een heuse energietransitie in. Windmolenparken, zonne-energievelden en hydro turbines schoten als paddenstoelen uit de grond. Overal ter wereld. Daarnaast zien we dat steeds meer autofabrikanten elektrisch aangedreven voertuigen maken. Er is zelfs een relatief nieuw automerk dat uitsluitend elektrische auto’s produceert; Tesla.

 

Dalende olieprijs interessant voor CFD trading

Op dit moment beweegt de olieprijs naar angstaanjagende dieptepunten. Goldman Sachs durft hardop te zeggen dat de olieprijs nog veel verder zal zakken als de OPEC niet snel de wereldwijde olieproductie aan banden legt. Maar vooralsnog lijkt OPEC daar niets van te willen weten. Marktaandeel vinden zij belangrijker. Met deze kennis en de laatste crisis nog vrij vers in het geheugen is het niet ondenkbaar dat we niet ver van een olieprijs crash af zitten.

Interessant en heel waardevol voor CFD traders. Je kunt met een lot ter waarde van 9,14 euro namelijk al profiteren van 1.000 vaten ruwe olie. Wil je kans maken op meer rendement? Je kan tot 100 lots in Crude Oil traden. Zorg dan wel dat je voldoende marge in je account hebt staan om enige fluctuaties op te kunnen vangen.

Heb je nog geen trading account? Click op 1 van de banners op deze pagina en open je persoonlijke account. Op deze site leggen wij je uit hoe het traden werkt en waar je kansen liggen op hoge rendementen. Veel succes.

Tags:

2 thoughts

    • Hi Danny, bedankt voor je feedback. Het zijn reuze interessante tijden waarin we leven en we zullen hier met regelmaat op terugkomen. Voor nu kijken we uit naar de OPEC meeting op 25 mei.Eens kijken wat dit gaat brengen.

Comments are closed.